Mikor esedékes a Kata adóbevallás?

Ugyan a 2021-es évet némi változásokkal kezdtük a Katázás terén, és ez nem kis port kavart, szerencsére az a dátum, amire évről évre emlékeznünk kell változatlan. Akár most intézed először, akár rutinos vállalkozó vagy, a kata adóbevallás határideje idén is Február 25. Ez kellő idő szinte minden elkészítésére, szinte két teljes hónap áll rendelkezésünkre, hogy az előző évet gatyába rázzuk és átlássuk, esetleges kintlévőségeinket rendezzük és lezárjuk az előző évet.

A Kata adóbevallás előkészítése

A Kata adóbevallás nem csak abból áll, hogy nekiduráljuk magunkat egy szép napon és elkezdjük kitölteni a 20 Kata nyomtatvány fifikás sorait. Gyakorlatban már év közben kötelesek vagyunk vezetni a jövedelmünket – hozzátenném, ezt bármikor számon kérheti rajtunk a NAV akár év közben is, úgyhogy túlzottan nem ajánlatos elmaradni vele. Mindenesetre, ha ezt rendesen vezettük, akkor már egy lépéssel beljebb vagyunk.

Emellett nyilván fizettük az adót is hónapról hónapra, mindenesetre, ha elmaradásunk lenne, azt legkésőbb Február 25-ig rendeznünk kell, különben a Kata adóbevallás mellé a NAV egy helyes kis követelést is kiküld majd nekünk. Vonatkozik ez nem csak a Kata 50-ezrére, de az iparűzési adóra is illetve egyéb kamaratagságokra, vagy bármi olyan kötelezvényre, amit a szalmánk és tevékenységünk számára a törvény előír.

Segítheti a munkánkat, ha idejében kérünk egy jövedelemigazolást a NAV-tól. Amennyiben minden adónk be van fizetve, ezt ők minden további nélkül megküldik nekünk. Ez alapján már valamivel könnyebb lesz elkészítenünk a saját Kata adóbevallásunkat.

Hogy készül a Kata adóbevallás?

A 20Kata nyomtatványra lesz szükségünk. Ennek teljes, úgymond „anyakönyvezett neve”: “20KATA Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére 2020. évre”. De ez azért elég hosszú, maradjunk csak a 20KATA becézésnél. A nyomtatvány kitöltése sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk.

Egyesítjük az előző éves bevételeinket ezresre kerekítve. Ezt megtaláljuk a jövedelemigazolásunkon, úgyhogy igazából csak be kell írni. Ha volt egyéb bevételünk, lásd eladtunk egy kocsit, lakást, örököltünk, akkor ezekről külön részben kell megemlékeznünk. A Kata adóbevallás ezen része semmiben sem különbözik az alkalmazottak adóbevallásától.

Amennyiben volt olyan partnerünk 2020-ban, akinek az év folyamán összesen több, mint 1.000.000 Forintról írtunk számlát, akkor őt meg kell külön nevezni. Ez az adatszolgáltatási kötelezettség kétirányú, a cégeknek is meg kell nevezniük, ha volt olyan vállalkozó, akinek adott adóévben, több, mint egymillió Forintot fizettek.

Ha pedig ezzel is megvagyunk, csak el kell juttatnunk a nyomtatvány a NAV-hoz. Amennyiben segítségre szorulsz, vagy csak szeretnél biztosra menni és átfogó információkat kapni arról, hogy mit miért is csinálsz azon a formanyomtatványon, érdemes lehet egy online tanfolyamon meghallgatni a Kata adóbevallás mikéntjéről: https://oktatas.katasleszek.hu/kata-bevallas/.

Hogy jut el a KATA adóbevallás a NAV-hoz?

Napjainkban már a postai benyújtás nem praktikus, pandémia alatt pláne nem ajánlatos, viszont a legtöbbünk esetében nem is engedélyezett. Mivel nyár óra online adatszolgáltatási kötelezettsége van a legtöbb vállalkozónak. A Kata adóbevallás benyújtását azonban még mindig akár két módon is elintézhetjük. Az egyik megoldás, ha belépünk az ügyfélkapun keresztül. Itt az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) simán kitölthetjük a 20Kata nyomtatványt és ezen a felületen el is juttathatjuk a NAV-hoz.

Ennek a módszernek az idősebb testvére az ÁNyK használata. Gyakorlatilag az online nyomtatványkitöltő elődje ez az általános nyomtatványkitöltő, ami még nem online üzemel, így le kell töltenünk. Ha lassabb az internetkapcsolatunk, változatlanul ezt a megoldást javaslom, azért nem öt perc általában, amíg kitöltünk egy Kata adóbevallást, nehogy megszakadjon közben a kapcsolat. Maga a program alig foglal helyet, és nem tölt le óriási adatbázisokat. Mindig csak az adott nyomtatványt töltjük le, így csak olyan adatokkal terheli a gépünk memóriáját, amit effektíve tényleg használni is fogunk. Emellett csak egy Java installálás szükséges a futtatásához.

Mind az ONYA és az ÁNyK közös előnye, hogy a program ellenőrzi a nyomtatványunkat. Persze nem tudhatja, hogy elírtuk-e a számokat, de ha a kitöltés logikájában hiba van – mondjuk kihagytunk egy pipát, elfelejtettünk kitölteni egy mellékletet – arra figyelmeztetni fog. Ez egy nagyon hasznos funkció, és sokunkat mentett már meg egy-két fölösleges körtől félig kitöltött nyomtatványokkal.

A Kata adóbevallás ellenőrzése

Miután beküldtük az adóbevallásunkat, a NAV-on a sor, hogy átnyálazza azokat. Persze ennek is van egy erőteljes átfutási ideje. Ha a NAV hibát észlelet a bevallásunkban, az ügyfélkapun keresztül kapunk majd értesítést róla és a korrekcióra is határidőn belül lehetőségünk lesz. Ugyanígy, ha az adófizetésben mutatkozik elmaradás, és valamiért a bevallásunk feldolgozásáig nem pótoltuk, kapunk majd egy értesítést. Az adó be nem fizetése nagyobb vétek, mint egy félresikerült bevallás, úgyhogy arra mindenképp fektess hangsúlyt, hogy az adó rendben legyen. Maga a Kata adóbevallás menetéhez pedig, ha szükségét érzed, remek online tanfolyamok nyújtanak segítséget!

Next Post

Mi az az igg? Mit kell tudni az antitest vizsgálatról?

csü márc 4 , 2021
Mi az az igg? Az emberi vérben keringő létfontosságú fehérjéket immunglobulinoknak nevezzük. Ezek a fehérjék sokféle feladatot látnak el, s jelentős mértékben befolyásolják immunrendszerünk egyensúlyát. […]