Mi az az igg?

Az emberi vérben keringő létfontosságú fehérjéket immunglobulinoknak nevezzük. Ezek a fehérjék sokféle feladatot látnak el, s jelentős mértékben befolyásolják immunrendszerünk egyensúlyát. Az emberi vérben találhatóellenanyagtípusok közül dominánsnak tekinthető az úgynevezett „G” immunglobulin, vagyis igg. Ennek a fehérjetípusnak a legfontosabb feladatai közé tartozik a szervezetebe bekerülő vírusok, baktériumok, a bakteriális anyagcsere termékek (toxinok) és a gyulladások, sejtek pusztulása során keletkező anyagok semlegesítése. Különleges szerkezete lehetővé teszi, hogy a vérsejtek felszínén található receptorokhoz, egyes szervek sejtjeihez kapcsolódva befolyásolja a sejtek viselkedését, vagyis képes a szabályozni a sejtszaporodást és-érést, valamint az immunrendszer sejteinek működését.

Több alosztályt különböztetünk meg, amelyek a fertőzéstől függően az IgM antitestek után jelennek meg. A jelenlegi besorolás szerint négy alosztályról beszélhetünk, amelyek eltérő funkciót töltenek be. Ezek az IgG1, IgG2, IgG3 és IgG4. A termelődő IgG alosztály típusa a kórokozó antigénjétől, a behatolás helyétől és az antigén expozíció tartamától is függ. Az specifikus ellenanyag „felezési ideje” 21 nap. Tehát az immunglobulinokból lehet következtetni arra, milyen fertőzéssel néz szembe vagy nézett szembe a szervezet.

Ezek az antitestek a fertőzés után átlagosan 7-15 nappal jelennek meg a vérben. Az irodalomi adatok alapján a vizsgált betegek kevesebb, mint 40%-ánál egy héten belül, 94.3%-ánál 15 napnap a fertőzés kezdete után jelentek meg a specifikus antitestek.

Mi állapítható meg az igg vizsgálatával?

Az antitest vizsgálatával beazonosítható a SARS-CoV-2 fertőzés. Számtalan tévhit kering arról, hogy az ellenanyagvizsgálat csak a fertőzés lefolyását mutatja meg, de ennél pontosabb információval nem szolgál. Tehát nem lehet megállapítani, milyen kórokozóval, betegséggel nézünk szembe. Ez így nem igaz. A szervezetünk eltérő altípusok termelésével reagál a megbetegedésre, és többféle ellenanyagot is termel egy adott vírus ellen.

A spike technológiás antitestvizsgálat eltérő eredményeket mutathat a személyeknél, de szinte 100%-os pontosságú. Előfordulhat gyorsteszteknél, illetve a Kínából érkező kiteknél, hogy a teszt fals eredményt mutat, melynek oka nem a gyártó alkalmatlansága, hanem az, hogy az emberi szervezetben termelődött ellenanyagok nem vagy nem megfelelően reagálnak. Ez elsősorban amiatt áll fenn, mert a vírus replikációs rátája magas.

Az ellenanyagvizsgálat nem csak arról ad pontos képet, hogy kapcsolatba kerültünk a vírussal, hanem nagyobb léptekből nézve a hazai átfertőzöttséget is modellezi. Mivel az új típusú koronavírus nagyon sok esetben tünetmentesen fertőz, a PCR vizsgálatokkal ez nem állapítható meg. A PCR teszt csak az aktuális fertőzöttség kimutatására képes, amit tünetek esetén a háziorvos, térítés ellenében laborok végeznek. Az ellenanyagvizsgálat nem képes elkülöníteni a lezajlott fertőzést az éppen zajlótól.

Hol végezhető igg vizsgálat?

Lakossági vizsgálatot vállal a https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/sars-cov-2-igg-antitest-vizsgalat-venas-verbol-abbott-cmia-modszerrel, de Igg vizsgálatot valamennyi labor végez, s ezek közül a legtöbb megbízható technológiával dolgozik. Az aktuális helyzetről, a teszt típusáról és az árakról a laborok honlapjain tájékozódhatunk. Ezek helyenként eltérőek lehetnek. Rendeletben csak az ár felső határa szabályozott. Ha bizonytalanok vagyunk, keressük fel a labor munkatársait és kérjünk részletesebb felvilágosítást a vizsgálatról, annak menetéről.

Miért jó az igg vizsgálat?

A legfrissebb értesülések szerint Uniós szinten kerül bevezetésre az köznyelvben vakcina útlevélként emlegetett okmány, amely lehetővé teszi a biztonságos ki-és beutazást az országokba. Ez egy olyan irat, amely lehetőség biztosít a korlátozások feloldására. Ahhoz azonban, hogy ezt az okmányt megkaphassunk, igazolni kell azt, hogy megkaptuk a vírus elleni oltást, vagy azt, hogy rendelkezünk antitestekkel. Az antitesteket pedig ezekkel a szerológiai vizsgálatokkal lehet megállapítani. A SARS-CoV-2 antitest vizsgálattal igazolható, hogy a szervezetben az új koronavírus elleni ellenanyag jelen van, így a lelet felhasználható a védettségi igazolvány igénylésénél a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján.

A vizsgálat arra is alkalmas, hogy ellenőrizzük, hogy az oltás után megjelentek-e a specifikus ellenanyagok a vérünkben. Ehhez javallott az oltási dokumentációban leírtak szerint eljárni és a teljes védettség kialakulásának várható ideje után elmenni a mintavételre. Ez vakcinánként eltérő, így időpontkérés előtt tájékozódjunk.

Next Post

A műterem fontosságáról

szo márc 27 , 2021
Hogyan válasszunk műtermet? A műterem kiválasztása nem egyszerű feladat. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam nem is egyetlen alkalommal, amikor sajnos olyan helyre kerültem, ahol nem […]