Mi az a fali rack szekrény egyáltalán?

Valójában sokan sétáltunk már el életünkben egy-egy fali rack szekrény mellett, csak sosem állt oda mellénk az informatikus bemutatni minket egymásnak: dolgozó, ő itt a rack szekrény, rack szekrény, ez itt egy kolléga. Pedig irodai, informatikai környezetben egyáltalán nem ritka egy ilyen zárt doboz a falon. Ugyanis ezek azok a környezetek, ahol istenesen sok kábel tud futni. Mert megy egyben az áram az összes egységbe, mint a modem, a gépház, a monitor, a dokkoló. Aztán ezeket az egységeket is összeköti egy egy kábel, hogy össze legyenek hangolva. Majd az internetet is be kell vezetni, a modembe, routerbe, gépházba. És akkor még csak egy egészen egyszerű felállásról van szó. Nem adtunk hozzá hangszóró, több monitort, mikrofont és egeret. Meg még egy csomó olyan dolgot amit egy infós sem szégyell leguglizni.

Szóval sok a kábel. Már már annyira sok, hogy az informatikusok is úgy érzik, hogy ez sok, porfogó, elesünk benne, kirángatjuk, nem lehet követni, melyik melyik, és hova megy. Elkezdik összekötni, összefogni elvezetni sínben, a padló alatt. De mégiscsak összefutnak valahol és becsatlakoznak egy eszközbe, mintha egy gombolyag állna ki abból a szegény modemből, és félig be lenne szuszakolva mögötte a falba. Na itt jön képbe a fali rack szekrény. Úgy képzeljük el, mint egy elosztódobozt. Zárt, tehát nem porosodik, felszerelhető a falra, így minden gusztusosan belerejthető, nem csúfítja a környezetet és átlátható is. Nem mellesleg olyan kis elegáns a formája, hogy a berendezést sem csúfítja. Ugye, hogy láttunk már ilyet? Ugye milyen jó lenne egy fali rack szekrény otthonra is? De hol vehet ilyet az, aki nem számítástechnikus?

A fali rack szekrény angolul hogy van?

A számítástechnikában számtalan angol szakszót használunk, de ezekből nagyon sok átkerült a közbeszédbe is, így mondhatni angol jövevényszavaktól hemzseg az informatika. Ez napjainkra már olyan természetes, hogy nem is érezzük a szavak idegenségét. De elárulok egy titkot, a rack, az angolul már erre a szekrényre vonatkozik. Persze sok minden más tartóelemet is rack-ként neveznek, így érdemes aképp rákeresni, hogy „computer rack”, de semmi szükség rá, hogy még ezen belül szekrényként is aposztrofáljuk.

Fali rack szekrény hűtés

Fontos kiemelni, hogy a szekrénybe eszközöket is elrejthetünk,erre való a fali rack szekrény – 3bnetwork.hu kínálata is. Nyugodtan belerakhatunk mondjuk egy routert. Viszont ilyenkor azzal is kalkuláljunk, hogy ez egy zárt tér. Minden áram alatt lévő eszköz hőt ad le, egyik többet, másik kevesebbet. Viszont a zártan tartottaknál fokozottan valószínű a felmelegedés, pláne, ha olyan helyre helyeztük őket, ahol a nap felében telibe kapja a fekete dobozt a Nap. Éppen ezért fontos a fali rack szekrény hűtését is megfontolni, amikor berendezzük. Egy szimpla kábelrengetegnek nem feltétlenül szükséges, de ha beleraktuk a routert, a modemet, meg még egy okos központot is, akkor jobb, ha elgondolkodunk rajta.

A fali rack szekrény beszerzése

Megoldható persze a fali rack szekrény házilag is, de őszintén szólva ennek akkor van igazán értelme, ha örömünket leljük benne és olyan egyedit szeretnénk, ami kifejezetten illik a mi dizájn elképzeléseinkbe. Egy fali rack szekrény árgép összehasonlításban is látható, hogy nem egy nagy összeg, és számtalan méretben, színben megtaláljuk, hogy azon kelljen filózni mit hova mérjünk ki. Ráadásul ilyen esetekben olyan rack szekrény kiegészítők közül válogathatunk, amik biztosan illeszkednek a szekrényhez magához, mint a lego elemek és nem kell utólag problémáznunk az összeillesztéssel. Ha a fali rack szekrény használt, nem biztos, hogy kellően ki tudjuk tisztítani, nem olvadt bele semmi, vagy nem karcolódott, mindenképpen legyünk körültekintőek, ha erre adjuk a fejünket.

Összességében a fali rack szekrény sokkal praktikusabb egy lakásban, otthonban, mint az álló rack szekrény. Ennek igen egyszerű az oka, nincs annyi eszközünk és egy elem, max kettő is elég. Ezeket pedig sokkal könnyebbe elrejteni a könyvespolcban, beépített bútorok között, mintsem egy állót beszerezni és betolni a sarokba. Persze informatikai környezetben az állónak is megvan a maga haszna, hiszen könnyen hozzáférhető és van is annyi eszköz, hogy megtöltsék, a rendszerezést pedig kiváltképp elősegíti. Otthonunkban azonban egy fali rack szekrény is bőven megteszi.

Mekkora legyen a fali rack szekrény?

Ez némileg attól függ, hogy mit szeretnénk beletenni? Értelemszerű, hogy annak, amit bele akarunk rakni, bele is kell férnie. És ez nem pusztán annyit tesz, hogy széltében hosszában lemérjük és a fali rack szekrény belseje ekkora minimum legyen. Kalkuláljunk az eszköz funkciójával is. Ha vezetékek csatlakoznak, tudjuk őket behelyezni anélkül, hogy megtörnénk őket, erre alkalmasint rá kell hagynunk pár centit mélység tekintetében. Ritkább eset, de mondjuk, ha antennás, azt is számoljuk bele a magasságba. Összességében háztartási használatban a fali rack szekrény 600×600 méretben elegendő szokott lenni. Ha bizonytalanok vagyunk, válasszuk az eggyel nagyobb méretet, hogy biztosan elférjünk benne és így a túlmelegedés is kevesebb lesz.

Next Post

Immunerősítő kutyáknak, hogy télen is meglegyen a kellő védelem

sze okt 30 , 2019
Miért előnyös az immunerősítő kutyáknak? Akárcsak az emberek számára, a kutyáknak is szükségük van különböző immunerősítőkre. Nemsokára jön a hideg évszak, már most is kevesebbet […]