Hogyan szereljünk be csaptelepet?

 A csaptelep cseréje általában nem egyszerű feladat, pedig sokak számára annak tűnik. Ettől függetlenül meg kell lennie a kellő felszerelésnek, felkészültségnek, és persze az ember jobb, ha reménykedik, hogy semmi baj ne történjen a vízcsövekkel, mert annak javítása igen nehéz és költséges feladat, amit csak szakember tud elvégezni. Mindenestre, maga a csere, nem igényel kifejezetten nagy szaktudást, nézzük is meg, hogy melyek a legfontosabb lépések ehhez. 

A csaptelep beszerelése

Hogyha az ember már megtalálta a tökéletes csaptelepet, akkor már csak a beszerelésre van szükség, ennél a pontnál azonban sokan tanácstalanul vakarják a fejüket. Ennek nem feltétlenül kell azonban így lennie, bátran álljunk neki a szerelésnek, és csak akkor van szükség szakember segítségére, hogyha nincsenek megfelelő szerszámok a javításhoz, esetleg valamilyen különleges csapot szeretnénk beszerelni. 

csaptelep_pic2

A csaptelep cseréjének tehát a következők a lépései: 

Először el kell zárnunk a vizet természetesen a házban, mivel a csapot leszedve egyből ömleni kezdene a falból a víz, mivel megszűnne a nyomást elzáró rész. Ezt általában a fürdőszobában vagy a konyhában meg tudjuk helyben is tenni, de hogyha nem vagyunk benne biztos, ezek hogyan működnek, akkor a vízóránál tudjuk ugyanezt megtenni, ez a teljes házban meg fogja szűntetni a vízellátást. Amire először szükségünk lesz ezután, az egy 30-as villáskulcs vagy fogó, de ettől eltérő beszerelések is lehetnek, így erre nincs egy egységes válasz. 

Mielőtt bármihez is hozzáfognánk, először mindenképpen ellenőrizzük, hogy valóban el van-e zárva a csaptelep, és hogyha van egy kis maradék víz a csövekben, akkor azt engedjük ki, hogyha nem akarunk szerelés közben vizesek lenni. Ezután a hollandikat kell csavarni az óramutató járásával ellentétesen, amíg le nem tudjuk szedni a régi csaptelepet és díszeket. 

Ezzel le is került a régi csap, az új visszaszerelése pedig éppen ellentétes sorrendben lesz ugyanaz, tehát a díszeket feltesszük, esetleg tömítőket tudunk cserélni, és tegyük fel a csaptelepet, végül a hollandikat meg kell húzni, és készen is vagyunk. 

Ha ilyen könnyű a csaptelep szerelése, akkor mi a probléma?

Persze leírva könnyűnek tűnik egy csap felszerelése, azonban éles helyzetben számos nehézség akadhat. Hogyha valaki teljesen laikus, már a leírásban is sok idegen kifejezést találhat, és nehéz lehet úgy szerelni, hogy semmiről nem tudjuk, mi a neve, mi a feladata, és nekünk mit kéne tenni vele. Azért egy villanykörte kiszerelésénél kissé nehezebb dolga lesz az embernek, de nem is lehetetlen feladat. 

Ettől függetlenül, jó döntés az is, hogyha az ember inkább szakember segítségét kéri, mert sokszor olyan problémákba ütközhet, amivel nem tud mit kezdeni. Egy szakember már a csaptelep kiválasztásánál is sokat segíthet, és nekünk egyáltalán nem kell majd a szereléssel bajlódni, hogyha már megtaláltuk a tökéletes darabot. Sok olyan tényező van ugyanis, amit az embernek figyelembe kéne vennie. Az álló csaptelepek cseréjéhez eleve ajánlanám a szerelő segítségét, ezeknek nehezebb a szerelése, több pontból áll, és macerásabb is, eleve egy különleges beszerelést igényel.

És hát hol is válogassunk, milyen is legyen az új csap? Hogyha nagy választékra és biztos minőségre vágyik az ember, akkor tudom ajánlani a Ventil oldalát, ahol csakis minőségi termékeket találhatunk a legjobb áron. A választék szélessége pedig lehetővé teszi, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelő darabot: https://www.ventil.hu/csaptelep.

csaptelep_pic3

A csaptelep kiválasztása

Már eleve a csaptelep kiválasztása nehéz feladat lehet. Azt ajánlom, hogy az interneten válogassunk, hogy ne a barkácsboltban kelljen az embernek felelőtlenül döntenie, úgy, hogy nincs minden kimérve, és beszámítva a vásárlás során. Habár maga a csap nem egy nagyobb összeg, azért kellemetlen tud lenni, hogyha az ember nem a megfelelő darabot választja, és esetleg víz nélkül marad, és még cseréltetni is mehet vissza. Otthon ülve eleve megkérdezhetjük a szerelőt üzenetben vagy személyesen, hogy biztosan jól választunk-e. 

A csap kiválasztása az illesztéseken kívül nem kifejezetten nehéz feladat, az embernek el kell dönteni, hogy milyen anyagból legyen a csap, hogy hány karja legyen, esetleg milyen extra funkciókkal rendelkezzek és hogy mekkora legyen a nyak hosszúsága. Ezekben is nagy segítség lehet, hogyha otthon választunk, és az ember könnyebben ki tudja mérni a nagyságokat, hogy a végén ne a mosdó szélére folyjon a víz az alja helyett, vagy nehogy indokolatlanul hosszú nyakat válasszunk. Érdemes lehet tehát mindezekre a kérdésekre eleve felkészülten menni. Az extrákkal is érdemes egy kicsit jobban megismerkedni, megismerni a zuhanyfejes, termosztátos, kihúzható darabokat bővebben is, még mielőtt valamilyen egyszerű darab mellett döntene valaki. A választás lépéseihez is tudok segítséget adni, a linken található oldal sorra veszi mindezeket a pontokat részletesen, segít az anyag, és a kivitelezés eldöntésében is, így már nem lesz olyan nehéz feladat a vásárlás. 

Next Post

A vegytisztító megoldotta az otthoni dolgokat

szo máj 14 , 2022
Egyedülállóként a vegytisztító a legnagyobb segítség A vegytisztító talán sokak számára túlzásnak tűnik, hogyha egy egyszerű háztartásban lévő anyagok tisztítására gondolnak, azonban nem mindig ez […]
vegytisztító_pic3